Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
 • CAT
 • EN
 • ES

Endesa - Llum, gas, persones

Avantatges i inconvenients del mercat regulat de la llum

A Espanya, a l'hora de contractar una tarifa elèctrica, hi ha dues opcions principals: fer-ho en el mercat lliure o en el mercat regulat. Explorem els pros i els contres del mercat regulat perquè prenguis la decisió lliurement.

Les dues grans diferències entre el mercat regulat i el mercat lliure

Abans d'endinsar-nos en els avantatges i inconvenients del mercat regulat, és important entendre quines són les seves diferències respecte del mercat lliure.

1. El preu de la llum

 • Mercat lliure: per cada kWh d'electricitat que consumeixes i per cada kW de potència que contractes, pagaràs exactament el que posi al teu contracte. És un preu estable, que no s'altera si hi ha una onada de fred o calor o problemes puntuals en els mercats internacionals de l'energia.
 • Mercat regulat: els preus pugen i baixen constantment, cada hora de cada dia, tots els dies de l'any, segons unes subhastes que es regeixen per la llei de l'oferta i la demanda. El preu baixarà quan hi hagi més energia disponible (perquè està bufant molt de vent, per exemple) i quan es consumeixi menys energia (perquè les temperatures són suaus, per exemple). El preu pujarà quan algunes centrals generin poca energia (les hidràuliques quan hi ha sequera, per exemple) i quan es consumeixi més energia (perquè arriba una onada de fred, per exemple).

2. La competència entre companyies i tarifes

 • Mercat lliure: hi ha competència lliure entre moltes companyies que ofereixen tarifes molt diferents. Es poden aplicar promocions temporals, descomptes, plans adaptats al patró de consum elèctric, etc.
 • Mercat regulat: només hi ha una tarifa, el PVPC amb o sense discriminació horària. Les comercialitzadores del mercat regulat només podran oferir aquesta tarifa, que serà idèntica independentment de l'empresa en què la contractis.

Avantatges del mercat regulat

Com ja hem esmentat, en les tarifes regulades el preu varia al llarg del dia i es calcula cada hora. Això pot arribar a ser un avantatge de la tarifa PVPC si aconseguim ajustar el consum i concentrar-lo en les hores més barates.

Tot i que el mercat regulat té oscil·lacions incessants, és cert que en condicions normals se segueix un patró força repetitiu:

 • entre les 12 del matí i les 9 de la nit el preu és més elevat.
 • des de les 10 de la nit fins a les 11 del matí el preu és molt més econòmic.

Si som capaços d'ajustar el consum a aquestes franges horàries, les tarifes regulades poden ser avantatjoses per a la nostra factura elèctrica.

A més, si estem pensant a sol·licitar el Bo Social se'ns demanarà que primer contractem la tarifa PVPC, ja que és l'única vàlida per al Bo Social.

Inconvenients del mercat regulat

L'inconvenient principal del mercat regulat és la impossibilitat de saber exactament a quin preu pagaràs l'electricitat aquest mes o el mes vinent. Les oscil·lacions són inevitables i freqüents quan la meteorologia entra en acció (molta o poca pluja, molt o poc vent, molt o poc fred/calor) o amb les fluctuacions en els preus internacionals del petroli i el gas.

Un altre desavantatge important i bloquejant el trobem per a aquells habitatges que necessiten potències superiors a 10 kW. No és el cas més freqüent en l'àmbit domèstic, però es pot donar si el nombre d'electrodomèstics potents és gran i si cal que funcionin al mateix temps. Aquí el problema és que el mercat regulat no està disponible per a aquestes potències, de manera que qualsevol persona que necessiti més de 10 kW de potència contractada haurà de recórrer al mercat lliure.

Tres preguntes per triar entre lliure i regulat

Necessites saber exactament quant et costarà l'electricitat?

El mercat lliure et garanteix un preu estable i marcat per contracte, mentre que en el mercat regulat no podràs predir les fluctuacions de preus.

Necessites més de 10 kW de potència?

El mercat regulat no existeix per a aquestes potències, per la qual cosa hauràs de recórrer al mercat lliure. 

Vols demanar el Bo Social?

En aquest cas cal estar en el mercat regulat per poder sol·licitar-lo.

Resum dels pros i contres del PVPC:

Llista d'avantatges del PVPC de la llum:

 • 1. Preu controlat i regulat pel Govern.
 • 2. Permet l'accés al Bo Social.

Lista de desventajas del PVPC de la luz

 • 1. El preu varia en funció de les hores del dia.
 • 2. Preus que fluctuen segons l'oferta i la demanda.
 • 3. No s'apliquen descomptes ni promocions.
 • 4. No disponible per a potències superiors a 10 kW.