Aquesta versió de no és compatible.

Els navegadors no compatibles, a més d’impedir que puguis utilitzar totes les funcionalitats de la pàgina, són més lents i suposen un risc per a la teva seguretat.

Et recomanem que actualitzis la versió de navegador ara o que accedeixis a la pàgina amb un altre navegador .

Anar a(CA)
  • CAT
  • EN
  • ES

Endesa - Llum, gas, persones

El límit del gas i la factura de la llum en el mercat regulat

El 2022 es va establir una nova mesura com a límit per al preu del gas destinat a generar electricitat a Espanya i Portugal. T'expliquem com va afectar la teva factura de la llum d'Energía XXI.

El límit del gas va ser una mesura que pretenia contenir la pujada de preus de la llum. Aprovada pel Govern espanyol mitjançant Reial decret-lleiva establir un límit al preu del gas que s'utilitza en la generació d'electricitat.

Va ser una mesura urgent i temporal, que es va aplicar des del 15 de juny del 2022 fins al 31 de desembre del 2023.

Limitar el gas té un cost

Limitar el preu del gas utilitzat al nostre país per produir electricitat, com hem comentat, tenia l'objectiu d'abaixar el preu de la llum, però no es pot evitar pagar el preu real del gas en el mercat.

Es va determinar que aquesta diferència entre el preu real i el "límit" imposat fos finançada per tots els consumidors en les factures de la llum.

Com afecta el límit del gas la factura de la llum d'Energía XXI?

El primer que has de saber és que aquesta mesura pretenia contenir el preu del gas que s'utilitza per a la generació d'electricitat. És independent i no afectava el consum de gas del teu habitatge.

Sobre la factura de la llum en PVPC, el sobrecost addicional per finançar el diferencial entre el límit i el preu real el tens incorporat dins del preu del quilowatt que vas pagar pel consum.

Aquest preu, tal com indica la normativa, no està diferenciat, però igual que el mateix preu de la llum és molt volàtil i fluctua cada hora del dia.

Pots veure aquest preu horari pots visitar el lloc web de l'OMIE, l'organisme encarregat d'operar el mercat i que publica diàriament tota la informació pel que fa a aquesta qüestió.

On apareix en la factura de la llum aquest sobrecost del límit del gas?

No el trobaràs diferenciat, sinó inclòs dins de les teves factures de 2022 i 2023 en l'apartat "Costos de l'energia".